Izvrstan prikaz prastare kineske legende o nimfi iz rijeke Lou gdje su u rukopisu od prije tisuću i više godina naslikana stabla ginka! Možda je ovo neobićno, međutim ginko u Hrvatskoj raste već više od 230 godina - prema tome važno je predstaviti ovu izvanrednu obradu navedene legende, odnosno pjesme ! SJAJNO! Više vidi OVDJE! Ovakva je priča: "Nimfa rijeke Lou (Luo)" - kopija originalnog slikovnog prikaza iz oko 1100. godine (dinastije Song) pjesme kineskog pjesnika Cao Zhi (192-232. g. prije n. e.) - je u podlozi ovog spota. Stara kineska pjesma govori o susretu, razmišljanjima i nemogućoj ljubavi pjesnika sa nimfom kineske rijeke Lou (Luo). Na slici su u više navrata prikazana stabla ginka. To je pjesma poznata pod originalnim nazivom "LuoShenFu". Originalni i najstariji slikovni prikaz iste pjesme potječe iz 4. stoljeća kineskog slikara-pjesnika Gu Kaizhi-a (cca.344-405. g.). U ovom video-foto spotu prikazana je ta pjesma na moderan način - digitalno obrađena. Watch and listen & enjoy!

• Za sve informacije u vezi uzgoja ginka (nabave i uzgoja sadnica, sadnje...) nazovite 098 1365 893 ili se javite na e-mail:
ginkgo.begovic@gmail.com
10. prosinca 2008.
by • Branko Begović - Bego •



Ginko kao ukras i lijek u vrtu i kući

Gotovo je nezamislivo da bi neka biljna vrsta današnjeg izgleda mogla izgledati isto tako i prije 100 milijuna i više godina. No to je slučaj upravo sa biljkom Ginkgo biloba (Ginkgoacea), jedinom od desetak (prema fosilima) poznatih vrsta koja se sačuvala do danas - u zabačenim dijelovima Kine.

Gotovo da nemamo slične biljke Ginkgu bilobi. On je listopadno drvo, postoje muške i ženske jedinke, razmnožava se poput četinjača gibljivom spermom, a izgled lista, koji sliči lepezi, nema niti približno niti jedna biljna vrsta.

Početkom proljeća na granama ginka počinju se otvarati veliki sivkasto-zelenkasti pupovi iz koji h će se pojaviti prvo sitno, zatim sve veće lišće svježe zelene boje. Ako već imamo stariju biljku tada će uskoro biljka procvjetati neuobičajenim cvjetovima (sad da li oni bili muški ili ženski) kakve nema niti jedna biljna vrsta na Zemlji. Tijekom ljeta ginko će pokazati svoju ljepotu prekrasnim buketama lišća na granama, a dolaskom jeseni list će od vrha prema dršci početi dobivati narančasto-žutu boju koja će se vrlo brzo pretvoriti u raskošne razigrane detalje izrazito žute ili zlatno žute boje, kakve se rijetko mogu vidjeti u prirodi.

Začudo! Neko vrijeme prekrasan žuti list će ostati na biljci, a zatim će postepeno padati i stvarati gotovo nezamisliv ugodan žuti lisnati tepih koji će, ako ga se ne pokupi, ostati u punom svom efektu danima i danima.

Možda imate ginko u nekom svojem lijepom cvjetnjaku na terasi ili u kući? Ako nemate onda ga svakako nabavite. Već star samo godinu dana ginko će vam pokazati sve svoje čari, a iz godine u godinu ta girlanda lišća biti će sve upečatljivija i sve zapaženija za svakog gosta koji će doći u vaš dom. U tom obliku, u kakvoj lijepoj ukrasnoj vazi, glinenom cvjetnjaku ginko može biti dugi niz godina i čak deset godina star neće biti viši od jednog do dva metra, tako da vam neće smetati poput benjamina ili pak nekih drugih kućnih ili ukrasnih terasnih biljaka - kao što su razni drugi ficusi ili tzv. adami. Za razliku od drugih biljaka oko ginka će vam trebati relativno malo vremena, a neće ga napasti niti najučestalije bolesti koje se mogu pojaviti i u vašem vrtu. Ginku je dovoljno pažnje u toj mjeri da mu dadete dosta svjetla, da ga previše ne zalijevate, previše ne prihranjujete, a kada jednom zaista naraste u toj mjeri da vam je prevelik za stambeni prostor presadite ga u vrt ili dvorište. Stavite ga na mjesto koje ima dosta slobodnog prostora i tu će vam sasvim sigurno ponovno biti eksponat kojega neće zasjeniti niti kakva profinjena skulptura načinjena ljudskom rukom.

Kada već imate ginka za ukras ili već (jednostavno) samo zato da ga imate, jer je rijetka i posebna biljka, priča o ginku ovdje ne završava. Njegov list sadrži nekoliko kemijskih spojeva koje ne proizvodi niti jedna druga biljka na Svijetu pa se u farmaceutskoj industriji od njega radi tzv. ginkov ekstrat (znanstveni naziv Gbe) koji je poznat po svojim vrlo ljekovitim svojstvima, a nadasve je poznat za pospješivanje cirkulacije krvi u mozag (i za još mnogo toga...). Dakle, ako imate ginko onda imate i priručnu apoteku. Ginkov list je najljekovitiji od kraja lipnja pa sve do rujna/listopada. Tada ga valja ubirati, sušiti i spremati u tamne i suhe posude kako biste ga imali u zimi. U vrijeme vegetacije dovoljno je otkinuti list dva sa biljke i staviti u čaj i to će sasvim sigurno pomoći ili biti preventiva protiv mnogih bolesti. Spomenut ću vam istinitu priču iz 2008. godine, kada je moja supruga negdje u ljetu prošetala perivojem oko Pejačevićevog dvorca u Virovitici i došla do starog stabla ginka iz sredine 19. stoljeća i tu zatekla starog gospodina koji je ubirao list sa te biljke koje grane često dopiru i do same zemlje. Na njezino pitanje, što to bere, zašto bere, kako se to zove, starac je odgovorio kratko «to je za čaj, za lijek. To lišće berem od mladosti, a kako se zove ne znam. Nekada su mi moji stari govorili da je to zdravo lišće i ja ga berem još i sada». «Djede, to vam se zove ginko!». – A tako dakle, to je ginko - odgovorio je stari gospodin.


Comments



  1. Infoturn on 11. srpnja 2010. u 19:14

    Verujem da ginko biloba zaista pomaze u ishrani mozga i da vredi uzimati ga povremeno.



  2. Klinika Vorobjev on 12. srpnja 2010. u 16:04

    Hvala za ovaj informativan clanak o ginko biljci. Dobro je znati sto vise o lekovitim biljkama koje nam nudi priroda.

Broj posjeta

na liniji free counters