Izvrstan prikaz prastare kineske legende o nimfi iz rijeke Lou gdje su u rukopisu od prije tisuću i više godina naslikana stabla ginka! Možda je ovo neobićno, međutim ginko u Hrvatskoj raste već više od 230 godina - prema tome važno je predstaviti ovu izvanrednu obradu navedene legende, odnosno pjesme ! SJAJNO! Više vidi OVDJE! Ovakva je priča: "Nimfa rijeke Lou (Luo)" - kopija originalnog slikovnog prikaza iz oko 1100. godine (dinastije Song) pjesme kineskog pjesnika Cao Zhi (192-232. g. prije n. e.) - je u podlozi ovog spota. Stara kineska pjesma govori o susretu, razmišljanjima i nemogućoj ljubavi pjesnika sa nimfom kineske rijeke Lou (Luo). Na slici su u više navrata prikazana stabla ginka. To je pjesma poznata pod originalnim nazivom "LuoShenFu". Originalni i najstariji slikovni prikaz iste pjesme potječe iz 4. stoljeća kineskog slikara-pjesnika Gu Kaizhi-a (cca.344-405. g.). U ovom video-foto spotu prikazana je ta pjesma na moderan način - digitalno obrađena. Watch and listen & enjoy!
• Za sve informacije u vezi uzgoja ginka (nabave i uzgoja sadnica, sadnje...) nazovite 098 1365 893 ili se javite na e-mail:
ginkgo.begovic@gmail.com
19. ožujka 2012.
by • Branko Begović - Bego •

• GINKGO BILOBA L. 1771. • • GINKGO BILOBA L. 1771. • • GINKGO BILOBA L. 1771. •

Budući da imam mnogo upita kako se radi i upotrebljava tinktura od ginka objasnit ću osnove za izradu i upotrebu i dr. s time u vezi

Tinktura od lista ginka (Ginkgo biloba)


Odličan je prirodni lijek koji se koristi poput ginkovog ekstrata, odnosno u ovom obliku ovo i jest jedna vrsta ekstrata ljekovite biljke Ginkgo biloba. Klasični GBE, odnosno ginkgov ekstrat danas se na tržištu može naći uglavnom u obliku praha koji se izrađuje od ginkovog lista.

Tinktura se koristi protiv vrlo mnogo bolesti, odnosno protiv tegoba koje liječe ginkgolibi i svi ostali sastojci ginka: prvenstveno se to odnosi na sve ono što je priznao WHO, odnosno Svjetska zdravstvena organizacija (1999.) kao i za ono što su dokazala brojna znanstvena istraživanja i ono što je dokazano u medicini Istoka: razne kardio-vaskularne nedostatnosti, degenerativne demencije, vaskularne demencije, zaboravnost, poremećaji koncentracije, depresivna emocionalna stanja, vrtoglavica, zujanje u ušima, glavobolja, impotencija, oštećeno centralno uho, regulira očni tlak, krvni tlak, pomaže kod raznih upala, djeluje preventivno od raznih karcinoma i tumora, liječi plučne edeme, kao i one u trudnoći, astmu, migrene, alergije, poremečaje erekcije, hemeroide, bolove u želucu, čireve na želucu itd. Ginkov ekstrat je antiseptik, antidepresiv, antipiretik, antibiotik itd. U stvari – gotovo da i ne postoji ono što ginko ne liječi ili gdje ne služi kao preventiva.

Prema WHO studiji i preporukama (1999.) doziranje je slijedeće: sušeni standardni ekstrat (tzv. standardni GBE 761 gdje je obavezna baza 24% flavanoidglikozida i 6% terpenlaktona) - 120-240 mg dnevno u 2 ili 3 podijeljene doze • 40 mg ekstrata je ekvivalent za 1,4-2,7 g suhih listova.

Izrada i uporaba tinkture:
Koristi se 70% alkohol (prema kineskim i istočnjačkim iskustvima), a najbolji je škrobni alkohol. Na 1 litru alkohola dodaje se otprilike oko tri šake svježe ubranog lista ginka ubranog oko tjedan dana prije nego što je list počeo žutjeti, odnosno od oko kraja rujna do oko sredine listopada kada list ima najviše ljekovitih sastojaka – odnosno oko 50-70 listova srednje veličine. List se nasjecka na manje plohe poput crvenog luka i namoći u alkohol, te ostavi da odstoji oko 14 dana na sobnoj temperaturi. Svakih 3-4 dana pripravak promiješamo. Suhog lista je potrebno oko 40-50% manje na istu količinu alkohola budući da osušeni list ima puno manje vlage. Tada ga je dovoljno usitniti trganjem. Može se koristiti i nešto slabiji alkohol, no tada je potrebno na oko 10% manje vrijednosti alkohola dodati isto toliko više listova, kao i isto toliko vremena ostaviti da se otope vrijedni sastojci (ginkgolidi, bilobalidi i dr.). Nakon ovog procesa potrebno je pripravak procijediti i staviti u staklenku i dobro zatvoriti, a upotreba se vrši isključivo razrijeđena. Na dan je dovoljno oko 10 kapi 2-3 puta na dan. Ova vrsta ekstrata koristi se sa šećerom ili vodom, odnosno medom ili u čaju. Umjesto škrobnog industrijskog alkohola koji se proizvodi od žitarica, krumpira ili voća u Kini i na Istoku koriste se 40-70%-e razne rakije (koje se koriste i za piće jer imaju i ugodan/određeni okus) npr. od riže, grožđa ili drugog voća.

Više možete saznati na brojnim kineskim stranicama preko Googlovog pretraživača.

Valja napomenuti da se za upotrebljavanje tinkture valja posavjetovati u ljekarnama ili kod liječnika. Vidi ovdje mišljenje Svjetske zdravstvene organizacije od 1999. (origin. PDF)Comments  1. Berta Fatso on 21. siječnja 2014. u 11:41

    Zanima me može li recimo ginko pomoći u menopauzi, može li se on koristiti bez problema za zdravlje žene

Broj posjeta

na liniji free counters