Izvrstan prikaz prastare kineske legende o nimfi iz rijeke Lou gdje su u rukopisu od prije tisuću i više godina naslikana stabla ginka! Možda je ovo neobićno, međutim ginko u Hrvatskoj raste već više od 230 godina - prema tome važno je predstaviti ovu izvanrednu obradu navedene legende, odnosno pjesme ! SJAJNO! Više vidi OVDJE! Ovakva je priča: "Nimfa rijeke Lou (Luo)" - kopija originalnog slikovnog prikaza iz oko 1100. godine (dinastije Song) pjesme kineskog pjesnika Cao Zhi (192-232. g. prije n. e.) - je u podlozi ovog spota. Stara kineska pjesma govori o susretu, razmišljanjima i nemogućoj ljubavi pjesnika sa nimfom kineske rijeke Lou (Luo). Na slici su u više navrata prikazana stabla ginka. To je pjesma poznata pod originalnim nazivom "LuoShenFu". Originalni i najstariji slikovni prikaz iste pjesme potječe iz 4. stoljeća kineskog slikara-pjesnika Gu Kaizhi-a (cca.344-405. g.). U ovom video-foto spotu prikazana je ta pjesma na moderan način - digitalno obrađena. Watch and listen & enjoy!

• Za sve informacije u vezi uzgoja ginka (nabave i uzgoja sadnica, sadnje...) nazovite 098 1365 893 ili se javite na e-mail:
ginkgo.begovic@gmail.com
11. lipnja 2013.
by • Branko Begović - Bego •

Za rast i regeneraciju (korijena) kose.
 
1. Terapiju počnite sa nekom standardnom vitaminskom kremom (ili sl. najbolje na bazi vode) za jačanje vlasišta i rast kose. I u Hrvatskoj se, čini mi se, može nači i vitaminska Ultra Mega krema za kosu http://members.fortunecity.com/fifty1/hair.htm, ali može poslužiti i bilo koja druga. Slijedite uputstva proizvođača kreme narednih dva tjedna (15 dana) da vlasište, korijen dobije vitaminsku i mineralnu podlogu.
 
2. Nakon 15 dana počnite sa ginkom. Dva puta dnevno u isto vrijeme (odredite si sami termine 2x/dan).
Sudeći prema raznim privatnim iskustvima koja se temelje i na podacima sa nekih web stranica kosu, odnosno na problematični dio glave nanesite dva puta dnevno kremu sa ginkom i držite cca 15-20-ak minuta, nakon čega isperite kremu standardnim šamponom za kosu ili onime kojega inaće koristite.
Nakon tjedan dana prekinite, a opet nakon 3 dana ponovo stavljajte kremu tjedan dana. Dakle 7 dana se stavlja 2x/dan, 3 ne stavlja, 7 stavlja, 3 ne stavlja. Nakon cca 60 dana trebali bi osjetiti pikanje na mjestima gdje kose nije bilo. Nešto poput početka rasta brade kod muškaraca drugi ili treći dan nakon ne brijanja.
 
Kremu sa ginkom možete načiniti vrlo jednostavno (prema zbiru kineskih recepata). Kao prvo uzmite bilo koju kremu koja pospješuje rast kose ili jača korijen (najbolje na bazi vode). Večina ih i jest danas na toj bazi (ali ima nekih na bazi alkohola, vazelina, parafina itd.). U biti i nije previše važno koja je baza, no voda je voda. Ne uništava ginkolide (kvarcetin, izoramnetin, kemferol i dr.) iz ginka. Recimo neka to bude krema koju ste 15 dana već koristili. Kako dodati ginko? Za 100 ml (ili 1 dcl). Uzmete 10-12 sjemenki ginka (za 1000 ml. ili 1 l. = 100-120 sjemenki) - list treba biti suhi ili svježi ubran nešto prije dobivanja žute boje, tj. cca  rujan/listopad (ovisi o godini). Skinete ljusku što se radi vrlo lako. Zatim u jednoj litri vode skuhate normalan čaj od ginkovog lista (bez šečera-stavite 9-10 listova, i držite u vodi 4-5 min.). Ocijedite čaj i kasnije stavite u frižider ako ne mislite raditi veću količinu kreme. Očišćene sjemenke izmiksajte tako da dobijete pastu (kremu) i dodajite u mix navedeni čaj do te mjere dok ne dobijete cca 60 ml (ili 0,6 dcl. - ako se radi cijela litra onda do 6 dcl - ili ukupno 60% količine). Izmiksajte tako da dobijete rijetku kremu - polugustu lijepu zelenkasto-žućkasto-bijelu tekućinu (svježi ginko nije tvrd pa se to radi zaista lako i brzo). Ostalih 40% nadomjestite sa onom kremom što ste mazali kosu i vlasište prvih 15 dana. I sve skupa izmiksajte. Možete odmah složiti ne 1 dcl, već 0,5 l. ili više, a kremu možete držati u frižideru.
Nemojte misliti da je ovo mala koncentracija ginka jer ćete se prevariti. Ekstrakt ginka (tzv. Gbe) koji se radi od lista sadrži (baza) točno 24% flavonoid glikozida, oko 6% terpen laktona i nešto ginkolidne kiseline. Taj se ekstrakt (Gbe) koristi u tabletama i drugim proizvodima u omjeru isključivo čak 50:1 (1 dio Gbe). Onda znadete kako je to mali omjer, a djelotvoran. Sjeme ima iste sastojke (ginkolide, 4-methoxypyridoxin...) samo u drugom, pristupaćnijem obliku u odnosu na list. Npr. djetetu ni za Boga ne dati dvije ili tri sjemenke sirovog sjemena ginka da pojede. Kuhanog, pečenog, prženog može, ali ne mnogo (samo nekoliko sjemenki). Kazat ću Vam i ovo. Jedna od glavnih karakteristika ginka je ta da svi ginkovi sastojci (ginkolidi kojih ima samo u ginku) povečavaju, odnosno smanjuju učinkovitost raznih lijekova, kako antibiotika, anpiretika i dr. čak i antidepresiva (naravno ako se ginko pije u bilo kojem obliku). Ako se jede ginko (sjeme) je super - pržen kao kesten. Otrovan je navedeni 4-methoxypyridoxin (koji uništava vitamin B) ali nije termostabilan.

Comments



  1. Unknown on 13. svibnja 2017. u 09:49

    Gde možemo nabaviti seme ginka..??Ja imam drvo ginko posaďeno u bašti ali nije nikada cvetao.Htela bih da nabavim seme i napravim lek

Broj posjeta

na liniji free counters